Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

graafie
graafie - 22-01-2021 15:43:01
Huishouden & Energie

Energiezuinig nieuwbouw heel hoog verbruik

Recent opgeleverd? betekent dat dus december?
want u schrijft dat geschat verbruik op gegevens van december gebaseerd zijn...

verder is de energievraag voor verwarming voor een woning in de maanden oktober tot en met april hoog. als hij goed geïsoleerd is, kan deze periode iets korter zijn.

verder was december een zeer zachte maand en uw verwarming stond twee weken uit. dus dat er in januari meer verbruikt is is logisch. de maand was kouder, en de verwarming heeft langer gewerkt.

tevens is december de maand met het minste licht, en de stand van de zon is ook laag waardoor de instralingshoek op de zonnepanelen ook op zijn slechtst is. waardoor het rendement dus laag.

in de zomer zal dit rendement veel hoger zijn. meer zonuren en hoger rendement door instralingshoek. (beste rendement meestal in mei omdat de panelen dan nieterg warm worden. want als ze warm worden gaat rendement vaak ook omlaag)

deze punten gecombineerd zorgen dus voor een hoog verbruik in december en een nog hoger verbruik in januari.

maar als het goed is zal er in de zomermaanden zo goed als niets verbruikt worden. dus dan wordt het gemiddelde maandgebruik op jaarbasis een stuk lager, en zou je dus met een stuk lager maandvoorschot toe kunnen.

ook wordt er dan volop opgewekt en kom je dan dus eigenlijk op een negatief verbruik. waardoor je dan eigenlijk geld toe moet krijgen.

nu kun je dit gemiddelde verbruik over een jaar natuurlijk tezamen met de gemiddelde opbrengst natuurlijk gaan schatten, en je maandvoorschot daarop aanpassen en dus minder betalen. maar kans is dat er dan een hoge jaarafrekening komt.

het maandbedrag zo houden is het minst risicovol want je betaalt vast (veel) te veel, en dan krijg je dat aan het eind van het jaar terug.

tevens kun je na een jaar in het huis gewoond te hebben dus pas echt een realistische schatting maken.

verder heb je als het goed is een slimme meter, en monitoring op je zonnepanelen. hiermee kun je bij je energieleverancier kijken wat het verbruik en de teruglevering per dag is. en eventueel dit vergelijken met de monitoring van het zonnesysteem.

mocht dit alles nog niet tot bevredigende en of sluitende antwoorden leiden, dan opspelen richting verhuurder.