Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ne
neodutchio - 24-01-2021 09:04:49
Winkels & Webshops

Bouwmarkt slaat de plank mis?

Als u 2 planken van 1350mm wilt hebben, dan hebt u een plank nodig van minimaal 2702mm. een zaag is namelijk 2mm dik. let wel op dat kopse kanten altijd wat krom of beschadigd kunnen zijn, langer pakken is dus altijd het advies. niet doen levert, dus ook hier weer, verkeerde zuinigheid op.
zoals al benoemd is hout een natuurproduct en onderhevig aan weersinvloeden. het hout wordt teruggebracht naar een bepaalde vochtigheid en dan machinaal gezaagd. op dat moment is het hout de exacte afmeting. en daarna ontstaan de verschillen. bij de ene bouwmarkt ligt het hout buiten waardoor het door vocht groter wordt. bij anderen staat het maandenlang binnen waardoor het opdroogd en weer krimpt. legt u het vervolgens weer een tijdje buiten zal het weer groter worden.
nadeel is ook weer dat u, waarschijnlijk, geen geijkte meetlint zal hebben. hierdoor ontstaat ook een afwijking.

al met al valt er dus nooit te zeggen hoe lang of kort een plank zal worden nadat deze de zagerij verlaten heeft. hier heb ik een hele mooie schutting gemaakt van het goedkope bouwmarkthout. in de winter staan de planken mooi tegen elkaar aan, maar in de zomer zit er 1 cm ruimte tussen de planken en groeit de hedera van de buren er doorheen.