Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Scala NL
Scala NL - 20-02-2021 10:44:23
Geldzaken & Recht

Wia/wajong versus bijstand

normaliter plaats ik (natuurlijk) maar één antwoord op een vraag.


het valt me bij deze vraag echter op dat er veel onjuistheden worden verteld.


vandaar dat ik mijn antwoord graag iets uitgebreider wil vervolledigen.


de toeslag op een uitkering die zou afhangen van "een partner heeft die na 31 december 1971 is geboren en u geen kinderen onder de 12 jaar heeft" is gericht op de ww, dus niet van toepassing.


en de toeslag die zou afhangen van het actief op zoek zijn naar werk is ook ook niet van toepassing.


een wia-uitkering (zo ook wajong) is een arbeidsongeschiktheidsuitkering die wordt toegewezen nadat een persoon voor een x-percentage (langdurig) arbeidsongeschikt is bevonden.


hierom zal het uwv de toeslag toekennen mits aan de voorwaarden wordt voldaan.


deze voorwaarden hebben enkel betrekking op de leefvorm van de uitkeringsgerechtigde en het totaal aan inkomen binnen het gezin.


indien niet op tijd is aangegeven dat netto lager uitkomt dan het sociaal minimum dan kan de uitkeringsgerechtigde aanvoeren dat in onwetendheid van de hoogte van het sociaal minimum een te laag bedrag is toegekend zonder dat deze daartegen in bezwaar is gegaan.


de toeslag zal dan alsnog en met terugwerkende kracht worden toegekend.


ww artikelen, gemeentelijke sociale dienst regelingen of actief werkzoekend zijn hebben in zijn geheel geen invloed op een toeslag op een wia-uitkering of een wajong-uitkering.