Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Li
LiondH - 27-03-2021 13:48:07
Voeding & Gezondheid

Gebruik bloedverdunners

interessant deze discussie over de finaciele belangen omtrent xeralto.


ter illustratie, lees het volgende.


vorig jaar bleek dat mijn nierfunctie na start met xeralto in een jaar tijd bijna 20 punten gedaald was, nadat toevallig een nierfunctie test was gedaan.


fabrikant geeft nierfunctie schade als een van de belangrijkste bijwerking van dit medicijn, dus ik denk een en een is twee.


echter apotheker ontkent deze bijwerking in alle toonaarden, en heeft deze belanrijke bijwerking zelfs niet in haar eigen bijsluiter opgenomen die zij uitgeeft omdat zij dan medicijn voorlichting kosten kan claimen zonder er feitelijk iets voor te doen.


eerste reactie van mijn nieuwe huisarts: nierfunctie schade? bekend probleem van xarelto; goede nieuws: het is reversibel.


ja mooi verhaal als je je leven lang dat spul moet gebruiken.


ruzie met huisarts omdat die zich in 3 minuten door apotheker laat overtuigen dat xarelto niet de oorzaak zou kunnen zijn van mijn nierfunctie schade, ondanks de waarschuwing van de fabrikant.


ook nefroloog, die de nierfunctie schade onderzocht kan wil er niet aan dat xarelto de oorzaak zou kunnen zijn, maar geeft ook niet aan wat dan wel de oorzaak is. alternatieve medicatie wordt niet ter overweging gegeven.


de financiele belangen ook bij medici? zijn blijkbaar erg groot voor dit middel.


zelf een verlaging van 20 maar 10 mg was niet bespreekbaar, ofschoon er wetenschappelijk ondezoek is dat aantoont dat er geen of nauwelijks verhoogd risco is bij halvering van de dosering. overigens maakt dit in prijs nauwelijks uit zo slim zijn ze bij bayer wel. of het voor mijn nieren wellicht beter zou zijn interesseert niemand.


 


bij deze zou ik daarom iedere gebruiker willen adviseren om zijn nierfunctie zo snel mogelijk te laten testen; kost maar een paar eu via de huisarts (eigen risico), en het is op zijn minst van belang om een nul meting te hebben, bij de aanvang van gebruik van dit medicijn, en de meting na ca 6 maanden te herhalen.


 


ik heb e.e.a. maar aangemeld bij lareb, die er natuurlijk ook niets mee doet.