Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mi
michel22270 - 30-05-2021 18:20:21
Geldzaken & Recht

Schenking op papier herroepen of aflossen

beste agamemnon,


 


u vraagt zich af of de schenking op papier (deels) kan worden herroepen. schenking op papier wordt ook wel schenking uit schuldigerkenning genoemd. dat is alleen mogelijk als dat in de akte van schenking met zoveel woorden is opgenomen. is sprake van een herroepelijke schenking? dan heeft de schenker de keuze om de schenking geheel of gedeeltelijk te herroepen. gedeeltelijke herroeping is dus ook mogelijk.


de herroeping kan onderhands, ook al is dit in een notariële akte van schenking opgenomen.


de fiscus zal de helft van de schuld en daarmee ook de betaling van de helft van de rente van 6% op die halve schuld moeten accepteren.


het door u geopperde alternatief is ook mogelijk. de schenker heeft altijd de mogelijkheid om de schuldig erkende bedragen daadwerkelijk te schenken. let dan wel op dat duidelijk wordt vastgelegd dat met de daadwerkelijke betaling bedoeld wordt om de op papier geschonken bedragen af te lossen.


als de schenker de helft van de schenking op papier herroept, of daadwerkelijk aflost moet schenker in de aangiften inkomstenbelasting ook maar de helft als schuld opgeven en moet de verkrijger de helft als vordering op de schenker aangeven.


bij schenken op papier zijn twee spelregels erg belangrijk. deze moet de schenker in acht nemen om het gewenste doel, besparing van erfbelasting, te bereiken. in de eerste plaats moet de schenking op papier altijd notarieel worden vastgelegd. doet men jaarlijks een schenking, dan is het te overwegen om daadwerkelijk geld te schenken. wenst men toch jaarlijks te schenken op papier, dan is het nodig om jaarlijks naar de notaris te gaan. in de praktijk wordt om notariskosten te besparen ook wel gedurende een aantal jaar onderhands een schenking uit schuldigerkenning overeengekomen, waarna eens in de drie of vijf jaar deze onderhandse schuldigerkenningen notarieel worden vastgelegd. echter zolang een schenking onder schuldigerkenning niet notarieel is vastgelegd, heeft het niet het gewenste effect. wacht dus niet te lang bij onderhandse schenkingen om deze notarieel vast te leggen.


een ander belangrijke spelregel is de daadwerkelijke betaling van 6% rente over de schuld. dit geldt overigens voor alle schuldig erkende bedragen vanaf 2010. de erfgenamen van de schenker hebben de bewijslast dat hij daadwerkelijk jaarlijks 6% rente heeft betaald over het schuldig erkende bedrag. besparing van erfbelasting wordt alleen bereikt als kan worden aangetoond dat de rente jaarlijks daadwerkelijk is betaald. is in een jaar te weinig betaald? dan kan de rente in een later jaar alsnog betaald worden. zie voor een uitspraak waarin het mis ging. http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ecli:nl:ghdha:2016:2866" target="_blank">gerechtshof den haag 2 september 2016, ecli:nl:ghdha:2016:2866. een interessant artikel waarin wordt gewaarschuwd voor drie belangrijke valkuilen bij schenking op papier:  https://www.vanlanschot.nl/inspiratie/vermogensregie/2018/pas-op-voor-deze-3-valkuilen-als-u-schenkt-op-papier" target="_blank">schenken op papier: pas op voor deze 3 valkuilen.


het is de schenker toegestaan om de schenking op papier ‘af te lossen’ door het bedrag van de schuldigerkenning aan de verkrijger over te maken. dan hoeft de schenker daarna niet langer 6% rente te betalen. het is ook mogelijk om de papieren schenking te verrekenen. als bijvoorbeeld de schenker een woning verkoopt aan de verkrijger, dan kan de koopprijs verrekend worden met de papieren schenking, ook als die nog niet notarieel is vastgelegd.


uw vraag kan dus als volgt worden beantwoord: het is mogelijk, zonder tussenkomst van een notaris, de schenking op papier al dan niet gedeeltelijk te herroepen als dit met zoveel woorden in de akte van schenking is opgenomen. ook is het mogelijk om de papieren schenking af te lossen door het schuldig erkende bedrag aan de verkrijger daadwerkelijk over te maken. in de praktijk kom het ook vaak voor dat papieren schenkingen worden verrekend tussen de schenker en de verkrijger als de schenker bijvoorbeeld vastgoed heeft verkocht aan de verkrijger.