Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

zw
zwemster1960 - 28-07-2021 13:08:00
Geldzaken & Recht

Nooit testament van vader gezien

Ik heb van mijn notaris begrepen dat het altijd de plicht is als nabestaande om na te gaan of de overledene een testament had en dit kan via het centraal testamentenregister. als dit zo is dan dient men zich te wenden tot een notaris om na te gaan wat of er in het testament staat beschreven.

dit kost een paar honderd euro. het is zo dat je als je bent onterfd als kind altijd recht hebt op het legitieme portie van 50% en dit moet uw zus ook weten als ze bij een notaris is geweest. het is zaak om het legitieme portie binnen 5 jaar na het overlijden op te eisen en dit kan via de rechtbank want scheelt notariskosten, de griffiekosten bij de rechtbank heb je altijd ook als het via de notaris gaat.
het enige voordeel is, dat als uw zus alles nu heeft opgeeist ze dan ook over het verschuldigde bedrag de erfbelasting verschuldigd is. dit moet meestal binnen 8 maanden na overlijden worden voldaan. zodra dit is voldaan en u dan uw legitieme portie opeist is de erfbelasting al betaald en heeft uw zus pech en moet ze maar zien hoe ze dit terugkrijgt van u.
dit is het verhaal dat mijn notaris mij destijds heeft verteld vorig jaar.
succes ermee.