Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 31-07-2021 09:21:16
Geldzaken & Recht

Nooit testament van vader gezien

Ga zo snel mogelijk naar een notaris. eventueel samen met de volgens uw zus eveneens onterfde broer.

een notaris kan heel vlot inzien of er een officieel testament is en zo ja, dan kan de notaris deze voor u opvragen.
daarnaast kan de notaris u uitleggen wat uw rechten zijn wanneer er geen testament is, wat uw rechten zijn wanneer u in een testament onterfd bent (legitieme portie) en wat de werking is van een onderhands opgesteld document volgens uw zus als testament moet gelden, maar wat niet door een notaris vastgelegd.

ook kan een notaris u adviseren welke stappen u kunt ondernemen om uw recht te ook daadwerkelijk te halen. een eerste stap daarin zal kunnen zijn dat de door u ingeschakelde notaris een brief schrijft aan uw zus waarin hij duidelijk maakt dat uw zus op dit moment onrechtmatig handelt en waarin uw zus wordt uitgenodigd om bij de door u gekozen notaris op gesprek te komen.

een eerste oriënterend gesprek bij de notaris is meestal gratis. uiteraard zitten er aan vervolg gesprekken wel kosten verbonden. wanneer u het traject gezamenlijk met uw broer doorloopt, kunt u uiteraard de kosten delen. de notaris hoeft dan immers maar één keer werk te verzetten met resultaat voor u beiden.

als er nog helemaal geen afhandeling van de erfenis heeft plaatsgevonden op de juridisch juiste wijze, dan is het waarschijnlijk zelfs mogelijk om de notariskosten uit de boedel van de erfenis te betalen. indirect zal dan uw zus het grootste deel van de notariskosten betalen, wanneer haar beweringen dat u (deels) onterfd bent correct zijn.

uiteraard zal uw zus alle acties die u nu onderneemt niet in dank afnemen. maar wanneer iemand binnen de familie zich opstelt zoals uw zus nu doet, vermoed ik dat de familiebanden toch al niet heel hecht zijn.