Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

heremietkreeft
heremietkreeft - 03-08-2021 16:20:51
Geldzaken & Recht

Portretrecht

Dit is op zich een bekende vraag waarmee ik als redacteur/fotograaf ook wel regelmatig mee geconfronteerd wordt. indien het mogelijk is zoals bijv. foto's van gezelschappen/reunies, vergaderingen etc. vraag ik altijd toestemming maar m.b.t. foto's in de openbare ruimte zoals bijv. optochten, een foto van een speelterrein etc. is dat lastig en geldt hoe dan ook dit naast hetgeen waarvoor u al een verwijzing kreeg: https://www.das.nl/juridische-informatie/alles-over-het-recht-in-nederland/privacy/een-foto-waar-ik-opsta-is-zonder-mijn-toestemming-op-een-website-geplaatst-wat-kan-ik-doen" target="_blank">https://www.das.nl/juridische-informatie/alles-over-het-recht-in-nederland/privacy/een-foto-waar-ik-opsta-is-zonder-mijn-toestemming-op-een-website-geplaatst-wat-kan-ik-doen samengevat: als het een foto betreft gemeekt in de openbare ruimte kunt u bezwaar maken indien u daar een redelijk belang bij heeft en m.b.t. straatfoto's foto's in openbare ruimte zal dat op basis van mijn ervaring zeer lastig zijn.  om die reden zijn bijv, foto's van (vermeende) misdadigers / wetsovertreders bij publieke plaatsing qua gezicht redelijk onherkenbaar gemaakt omdat er dan naar alle waarschijnlijkheid ook hoe dan ook geen toestemming is gegeven door de geportretteerde.

om bezwaar te maken dient u zich dan wel te wenden tot 'rechtspraak'.

persfotografen en tv filmers houden wel degelijk rekening met hetgeen inzake balang aan de orde is en dan vooral in die situaties dat men de gefotografeerde of gefilmde wel herkenbaar in beeld brengt. en de ervaring leert dat er dan mij eventueel bezwaar een rechter dat bezwaar dan afwijst.