Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

th
thieu - 21-01-2022 11:28:01
Vrije tijd & Tuin

Groen uitgeslagen tegels schoonmaken

Beton (tegels) is een mengsel van cement, zand en (fijn) grind. als je voor een of andere klus, na een aantal jaren de stoeptegels een keer moet lichten dan zul je zien dat met name de zijkanten ervan heel erg ruw zijn, zéker op plaatsen waar veel mos zat. ook de bovenkant van een betontegel wordt in de loop der tijd steeds ruwer. dat komt door het zure milieu waardoor het cement langzaam opgelost wordt. door azijn te gebruiken verzuurt de grond eronder en omheen heel sterk waardoor je dat proces verder versnelt.

mos en alg groeit het best op vochige plaatsen (met een hogere zuurgraad) zodat het voor de hand ligt te kijken of (regen)water daar goed weg kan. verder kun je kijken naar (schoonmaak)middelen die de omgeving juist minder zuur maken zodat alg en mos het minder naar hun zin hebben (b.v. st. marc).
ik heb er wel eens landbouwkalk gestrooid. hielp wel een tijdje, maar zag er natuurlijk (in het begin) raar uit ;-)

het soort bestrating speelt ook mee. zoals gezegd wordt bij bestrating van beton (tegels, betonklinkers) het cement langzaam opgelost zodat je een steeds betere (ruwere) aanhechtingsplaats voor mos en alg biedt. je ziet tegenwoordig daarom ook tegels met een andere afdeklaag die daar minder van te lijden heeft. ook gebakken klinkers bijvoorbeeld hebben daar geen last van.
en als laatste, is een beetje alg en mos erg?