Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Janzegt
Janzegt - 23-01-2022 13:28:47
Huishouden & Energie

Zonnepanelen

Tot nu is het het meest gunstig als je net zoveel teruglevert dan je verbruikt. teruglevering wordt in mindering gebracht op je verbruik. lever je meer dat je gebruikt, dan krijg je maar een paar cent per kwh en daar verdien je je extra investering  niet mee terug. 
verder zul je moeten kijken wat de capaciteit van je omvormer is. die is waarschijnlijk uitgelegd voor het aantal panelen dat je nu hebt. wil je meer, dan is de kans groot dat je ook een nieuw omvormer moet. ook je huisinstallatie is van belang. als de 230v zijde van de omvormer direct is aangesloten op je meterkast, dan heb je waarschijnlijk alleen een grotere automaat nodig, maar het kan ook zijn dat de kabel tussen meterkast en de omvormer vervangen moet worden. is de omvormer aangesloten op de wasmachinegroep, dan is je maximum 12 panelen die je daar mag aansluiten.
last but not least, hoe is de situatie in je buurt? als er veel mensen zijn die ook zonnepanelen hebben, heb je kans dat je bij een zonnige dag de panelen niet optimaal opbrengst meer hebben en dan duurt het steeds langer voordat je je extra investering terug verdient. 
met andere woorden, je moet eerst naar je huidige installatie goed in kaart (laten) brengen, voordat je uberhaupt een zinnige keus kunt maken.