Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

sira
sira - 23-01-2022 15:21:26
Geldzaken & Recht

Vermogen te hoog, inkomsten te laag

Wat is overigens uw leeftijd?

voorbeeld: ik ben 66 jaar en heb een koopwoning, een vrijstaande dijkwoning met ruim 1000 m2 grond. in 1991 gekocht voor ƒ 170.000,-, thans is de woz-waarde € 370.000,-. ik heb vanaf de koop een kleine hypotheek van € 58.000,-, ik heb dus een flinke overwaarde. ik heb geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. aan hypotheekrente betaal ik per maand € 148,- hypotheek los ik af als ik de woning verkoop. uiteraard komen op die € 148,-, net zoals bij een huurwoning, de vaste lasten nog bij en onderhoud is ook voor mij.

bij een huurwoning is, zoals o.a. schilderwerk, op kosten van de verhuurder. bij een koopwoning zijn die kosten voor u. maar dan nog, ik kan nergens een woning huren voor € 148,- per maand, zelfs niet voor het dubbele.

bij een huurwoning ga je geen verbeteringen aanbrengen, want die leveren u toch niets op. bij een koopwoning kan het een meerwaarde zijn, maar ook dat is relatief. vroeger betrok je een huis zoals het was en na verloop van tijd ging de bewoner de badkamer of de keuken vernieuwen. tegenwoordig koopt men een huis en gaat direct voor € 150.000,- verbouwen.

uiteraard zijn de koopprijzen inmiddels aanzienlijk gestegen, maar de hypotheekrente staat nog steeds laag.
u moet dus voor uzelf een kostenplaatje maken. staat uw erfenis op een spaarrekening, dan levert het niets op. wilt u de erfenis beleggen, laat het dan beleggen bij een vermogensbeheerder. zij maken samen met u een beleggingsprofiel (risicoprofiel) aan. bij beleggen brengt het wel meer op.

u zou eigenlijk naar een financieel adviseur moeten gaan, wij hebben te weinig informatie om u een echt goed advies te geven.