Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

in
intel08 - 04-02-2022 11:15:41
Huishouden & Energie

Aankoopmakelaar nuttig of niet?

voor mijn eerste koopwoning, 5 jaar geleden, heb ik dit niet gedaan. de markt was toen heel anders, het was heel makkelijk, bezichtigen kon overal en het was mogelijk om (alleen) een woning te kopen. mijn bod, lager dan de vraagprijs, werd direct geaccepteerd.

voor mijn tweede koopwoning, paar maanden terug, wel gekozen voor een aankoopmakelaar gezien de huidige huizenmarkt en het overbieden. je betaalt flink voor weinig voor zo'n makelaar maar in mijn ogen helpt het wel en is het in deze markt vrijwel noodzakelijk om de volgende redenen:
- aankoopmakelaar heeft informatie en connecties, kunnen daarvoor vaak eerder bij informatie over woningen, regelen makkelijk(er) een bezichtiging en kunnen je adviseren over wat te bieden. dit geeft je een voorsprong.
-met aankoopmakelaar word je als serieuze kandidaat beschouwd en heb je soms een streepje voor. 
- aankoopmakelaar kijkt ook naar de staat van de woning en onderhoud, wijst op punten die je zelf niet zo snel ziet. zeker in deze markt waarbij je toch snel een huis eenmalig bekijkt voor je een bod moet doen is dit handig. 

de woning die ik heb gekocht stond net op funda. ik heb direct gebeld naar de makelaar maar kreeg te horen, kijkmomenten zitten al vol. toen mijn aankoopmakelaar gebeld, die zei dat het helemaal niet vol zit maar dat ze plekken reserveren voor aankoopmakelaars omdat ze die als serieuze(re) kandidaten beschouwen dan degenen die op eigen naam bellen. zo toch nog kunnen kijken bij de woning. aankoopmakelaar benoemd aandachtspunten en onderhoud, handig. (zo bij een eerdere woning niet op ingegaan want te veel achterstallig onderhoud) en dan, ja je vindt het mooi en wil de woning graag hebben. hoeveel moet je (over)bieden? aankoopmakelaar heeft advies gegegeven en dit nog bijgesteld na contact met de verkopende makelaar. ze mogen geen exacte bedragen of biedingen uitwisselen maar ze kunnen wel een bepaalde richting uitwijzen. dat krijg je als particulier niet voor elkaar, dan bied je sowieso blind. uiteindelijk een bod gedaan (eerste bod sinds start zoektocht) en de woning kunnen krijgen. deels door eigen initiatief dus maar ook met behulp van de aankoopmakelaar. ze hebben toch vaak ingangetjes en connecties met andere makelaars.


wel heb ik gekozen voor een makelaar die werkt met een vast courtage en op no-cure-no-pay basis en dat zou ik ook adviseren. het bedrag stond dus van tevoren vast, dan weet je waar je aan toe bent. betalen hoefde pas bij de overdracht van de woning bij de notaris.