Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ja
JannieBoe - 09-03-2022 07:31:58
Geldzaken & Recht

Word het geld van donaties eerlijk gebruikt en wat gaat er naar de directeuren?

Hallo hans, in https://www.iia.nl/sitefiles/am/am2014-02/07_am_02_2014%20geld_voor_haiti.pdf" target="_blank">dit wat taai leesbare, kritische onderzoek (2014) naar de besteding van hulpgelden van bijvoorbeeld de ramp in haïti staat:

'het uitvoeren van hulpprogramma's is niet mogelijk zonder substantiële kosten te maken, zowel in haïti als daarbuiten'
er is sprake van 'noodzakelijke kosten voor werkruimten, personeel, transportmiddelen, opslagruimten, etcetera.'

en:'in de volksmond gaat het steevast over 'de strijkstok' als we speken over kosten bij goede doelen. donateurs beschouwen elke euro die opgaat aan kosten als verloren. in realiteit gaat een fors percentage van het gedoneerde geld op aan kosten om hulpgoederen ter plaatse te krijgen na een natuurramp en aan projectbeheer dat duur en tijdrovend is in een vernielde omgeving'

ik snap uw vraag heel goed. persoonlijk ga ik op basis van het bovenstaande tóch doneren. inderdaad, hulpverlening bij een natuurramp of oorlog gaat niet zonder kosten. maar ik troost me dan maar met de gedachte dat mijn geld na aftrek van kosten op een goede plek terechtkomt. vaak maak ik een keuze voor wat kleinere organisaties die ik wat makkelijker kan volgen in hun bestedingen.
als ik niks doe weet ik zeker dat ik niet help. het kan met geld maar op een andere manier door bijvoorbeeld inzamelen van spullen.