Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mo
mof - 09-05-2022 16:49:27
Geldzaken & Recht

Werkgever betaald proefperiode niet

Dit is geen fraude. een werkgever die zich niet aan zijn afspraken houdt is nog geen fraudeur. fraude is een strafbaar feit, ik denk zelfs een misdrijf. hier heeft u te maken met een werkgever die het loon niet tijdig betaalt. u kunt op de site van de rijksoverheid zien wat u kunt doen tegen werkgevers die geen loon betalen:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/wanneer-betaalt-mijn-werkgever-mijn-loon
als er een proeftijd in uw contract is afgesproken dan kunt u danwel uw werkgever, op ieder willekeurig moment tijdens de proeftijd ontslag nemen/ontslagen worden. dit kan om vrijwel alle redenen behalve om redenen dat u ziek bent. als u daarom vraagt is de werkgever wel verplicht uit te leggen waarom hij u ontslagen heeft. dat moet schriftelijk. u hoeft niets uit  te leggen als u zelf ontslag neemt.

echter: staat er geen proeftijd in het contract, of is het contract maximaal voor 6 maanden en er zodoende geen proeftijd mag worden afgesproken dan kunt u niet zonder meer ontslag nemen: dan heeft u zich aan de  de opzegtermijn die in huw contract  is afgesproken te houden. tenzij de werkgever akkoord is gegaan met uw ontslagname, dan kan altijd op een andere termijn ontslag worden genomen.

de regel is dat bij maandelijkse betaling het loon bij u op de rekening moet staan op de 1ste dag van de maand die volgt op de maand waarin u heeft gewerkt. dus als u in mei werkt hoort het loon op 1 juni te zijn uitgekeerd. doet de werkgever dat niet dan is hij in verzuim. vanaf dag 4, in dit voorbeeld dus 4 juni, kunt u een verhoging van het loon claimen: 5% verhoging per dag voor dag 4, 5, 6, 7 en 8: dus op 8 juni kunt u la 25% meer loon claimen. daarna komt er 1 % per dag bij tot een maximum van 50% in totaal: dat betekent dat u na nog eens 25 dagen anderhalf maal het u toegezegde loon kunt claimen. dat is dus een dikke maand na de maand dat u heeft gewerkt! verder kunt u ook de wettelijke rente (2% op jaarbasis dacht ik) claimen, maar dat zal niet veel zoden aan de dijk zetten  aangenomen dat u drie dagen heeft gewerkt en dat daarmee het schuldbedrag erg klein is.
er is een nadeel: u moet naar de rechter om het loon te claimen en die kan die 150% ook lager instellen. dat hangt van de argumenten af die uw ex werkgever aanvoert om het loon niet uit te betalen. als u door de rechter in het gelijk wordt gesteld moet de werkgever ook de gerechtelijke kosten overnemen van u. advocaat kosten inclusief.

schrijft u dus een aangetekende brief aan uw werkgever dat u hem in verzuim stelt en dat u doorgaat tot aan de rechter: als het werkelijk maar een paar dagen loon is en niet een te groot bedrag dan zal hij wel eieren voor zijn geld kiezen ...