Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Fr
Frans Scholten - 23-05-2022 20:25:58
Huishouden & Energie

Druk verlies ketel raadsel.

water is niet samendrukbaar. lucht of elk ander gas wel. daarom werkt hydrauliek op basis van (vloeibare) olie.


dat betekent iets heel belangrijks.

er is bij jullie helemaal geen sprake van "al dat water" als je een drukdaling van 1.8 tot 0.9 bar in je warmwaterleiding krijgt. als je wegens die drukdaling grote plenzen aan weggelekt warm leidingwater verwacht, is dat geen juiste verwachting. het zullen hoogstens een paar druppeltjes zijn.
water krimpt dus niet als het onder druk wordt gezet tot 1.8 bar en zet niet uit als de druk daalt naar 0.9 bar. dat is uitsluitend het gevolg van het feit dat water een vloeistof is.

die drukval is natuurlijk niet goed. ik had die ook. uiteindelijk bleek het lekje in de badkamer te zitten. het kraantje bij de ingang van de radiator lekte heel iets. het is daar vaak nat en ook warm. waterlekjes vallen dus nauwelijks op en lekwater op de badkamervloer verdampt dus relatief snel. vandaar onzichtbaar! controleer ook altijd of langs de buitenkant van de leidingeen kalkspoor zit. drinkwater water bevat heel iets kalk en cv water dus ook. de verbindingen in de leidingen zijn altijd het meest kritisch.

spreidt stukken keukenrol plat onder het vermoedelijke lek, misschien in de badkamer, misschien onder de ketel en leg er wat kleine steentjes of dingetjes op tegen het omkrullen of wegwaaien. je kunt na een aantal dagen elk lekje zien door de verkleuring van het papier, ook als het lekwater alweer is verdampt.

het is heel jammer dat jullie zo'n enorme rekening krijgen. de installateur had dit soort dingen toch moeten weten? heeft iemand al eens een kraantje vervangen? of een pakking? dan "verdwijnt" het probleem misschien onopvallend. ik heb geen verstand van de juridische kant. benader altijd het management, schriftelijk, want die zijn binnen het bedrijf altijd het meest gevoelig voor hun goede naam.

succes!