Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 30-08-2022 17:48:41
Auto & Vervoer

Aansprakelijkheid e-step bij aanrijding tegen auto op de openbare weg

Voor de vraag wie aansprakelijk is, is het primair niet van belang of de step daar illegaal was of niet. 

in beginsel is de veroorzaker van een ongeval aansprakelijk. als de step met 25km/u reed op een plaats waar ook fietsers (e-bikes) en snorfietsers zijn toegestaan en je als automobilist voorrang moet verlenen aan verkeer vanuit de richting waar de step vandaan kwam, dan had de automobilist simpelweg voorrang moeten verlenen. het niet verlenen van voorrang is dan de belangrijkste oorzaak van het ongeval. de reden is heel simpel: je kunt als automobilist niet in een seconde oordelen of een andere weggebruiker legaal is (er bestaand ook goedgekeurde exotische elektrische voertuigen) én je mag een 'illegaal' voertuig of object niet opzettelijk aanrijden. je mag ook niet een fout geparkeerde auto in puin rijden. 

het wordt anders wanneer de step met 25km/u over een voetpad aan komt geracet. in dat geval is de snelheid zodanig, dat je hiermee als automobilist geen rekening hoeft te houden. de snelheid die de step op het voetpad had, waar een motorvoertuig niet mag komen, zal dan als belangrijkste oorzaak worden gezien.

wel kan in alle gevallen de bestuurder van de step fikse boetes verwachten indien na het ongeval de politie ter plaatse komt