Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 05-09-2022 17:50:23
Huishouden & Energie

Energie hoe kan het dat wij het duurste land zijn van de eu en lev aan de en be

Een cv-ketel maakt met 1m3 gas ongeveer 8 tot 9 kwh warmte.

een elektriciteitscentrale op gas maakt van 1m3 gas ongeveer 4,5 kwh elektriciteit.

een warmtepomp levert met 1kwh elektriciteit ongeveer 4 kwh warmte (jaarlijkse gemiddelde, in de lente en herfst iets meer, in de winter iets minder). een warmtepomp maakt met 1m3 gas (4,5kwh elektriciteit) dus ongeveer 18 kwh warmte.
dat is dus twee keer zoveel warmte als wanneer je het gas in een cv-ketel zou verbranden. dus ja, een warmtepomp die werkt op elektriciteit uit een gasgestookte centrale levert een flinke besparing van gas op.

het opladen van een ev kan momenteel wel aardig prijzig worden inderdaad. tenzij de eigenaar zonnepanelen heeft. elektriciteit van zonnepanelen kost de eigenaar van de zonnepanelen grofweg tussen de 5 en 7ct per kwh. 

daarbij komt dat de keten van elektriciteit-opwekking elk jaar duurzamer wordt. gas en diesel/benzine worden niet duurzamer.