Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Du
Duc7 - 07-09-2022 14:19:56
Huishouden & Energie

Elektrische kookplaat of inductiekookplaat?

Als je van plan bent een 2 pits losse kookplaat te kopen kun je zeker voor inductie kiezen.
deze kookplaten kun je gewoon in een stopcontact steken en hier heb je geen 2 fase stroom voor nodig.
kractstroom is 3 fasen.
wij hebben een inductie losse 2 pits kookplaat met een normale stekker eraan. de grotere (inbouw) inductie kook platen hebben een 2 fase aansluiting nodig.
als je pannen van andere warmtebronnen gebruikt, kijk dan even of de bodem magnetisch is. is de bodem van de pan magnetisch kun je deze gewoon op inductie gebruiken. onze pannen zijn jaren op gas gebruikt (plaatstaal en gietijzer) en werken prima op inductie. voor inductie is het niet nodig een strakke platte bodem te hebben (wat wel van belang is op elektrische kookplaten) en zijn deze magnetisch hoef je niet eens nieuwe pannen aan te schaffen.

hieronder uitleg waar 2 fase voor staat en nogmaals aan een losse kookplaat (zoals je foto suggereerde, maar dan de inductie versie) zit een normale stekker die je in het stopcontact kunt steken.




een 2-fase aansluiting levert meer stroom dan een 1-fase aansluiting. veel mensen denken daarom dat het hier om krachtstroom gaat. dit vermoeden wordt versterkt doordat er een speciale stekker aan het apparaat zit. toch is er geen sprake van krachtstroom bij dit type aansluiting in de meterkast. de perilex-aansluiting bestaat bij een 2-fase aansluiting namelijk uit twee nuldraden, twee fasedraden en één aardedraad.