Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Elke dag 1m3 gasverbruik essent terwijl we alleen douchen en koken op gas??

hallo, hierbij voor de lezers een technische uitleg over gasverbruikstoestellen. een gasverbruikstoestel met een vermogen van 1 kw gebruik 1m3 gas per uur dus 1000 ltr. dat betekent dat een toestel met een vermogen van 25kw 2,5 m3 gas verbruikt.


de gemiddelde combi cv-ketel in nederland heeft een capaciteit van 24 kw met een waterzijde vermogen van 28 kw (in het jargon cv/ww hre 28/24 cw4 genoemd.)


wat betekent cw3, 4 ,5 en 6 enz.?  dit getal geeft de hoeveelheid warmwater in 1 min aan bij 60 graden. cw 3 is 6 ltr, cw 4 is 8 ltr, cw5 10 ltr en cw 6 is 12 ltr allemaal bij 60 graden celsius. dus het cw-getal is steeds vermenigvuldigd met 2.  


bij gebruik van warmwater gebruikt de cv/ww ketel altijd het volle vermogen van de aangegeven capaciteit. voorbeeld: cv/ww hre 28/24 cw4


warmwater capaciteit 28 kw. verbruik is dus 2,8 m3 per uur.


bij verwarmen van uw huis is dit bij 100% 24kw dus 2,4 m3 per uur. maar aangezien deze toestellen allemaal moduleren, past deze zich aan, de vraag van warmtebehoefte. als u de kamertemperatuur instelt op b.v. 20 graden celsius en het huis is bij het opstarten b.v. 18 graden celsius dan zal de cv-ketel uw verblijf zo snel mogelijk willen verwarmen. zodra de temperatuur in de buurt komt van de ingestelde kamertemperatuur van 20 graden celsius gaat uw cv-ketel steeds minder in vermogen gebruiken. sommige cv-ketels kunnen moduleren naar 15 % van het totale vermogen. hierdoor blijft uw huis dus constant op de door u gewenste temperatuur dat noemen wij comfortabel. het verbruik is dus afhankelijk van uw warmte vraag en behoeften. het spreekt voor zich, hoe beter u woning is geïsoleerd, ook sneller op de gewenste temperatuur is.


samenvatting: een gasverbruikstoestel gebruikt dus energie afhankelijk van uw behoefte en rendement van uw toestel.


kookplaat met vier pitten gemiddeld 0,7 m3 per uur


cv/ww 28/24 cw4 voor douchen 2,8 m3 per uur en 2,4 m3 per uur voor verwarmen.