Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 15-12-2022 19:18:54
Geldzaken & Recht

Wanneer ben je juridisch nabestaande

De term "nabestaanden" wordt hier verkeerd gebruikt. de schulden zijn niét op alle nabestaanden te verhalen, maar uitsluitend op de erfgenamen die de erfenis aanvaarden. alle mensen die een (nauwe) band hebben/hadden met een overledene kun je immers zien als nabestaande. maar een nabestaande is lang niet altijd erfgenaam.

in uw geval geldt dat u géén wettelijke erfgenaam bent. uitsluitend de geregistreerd partner, de huwelijkspartner en mensen met een bloedband (ouders, (klein)kinderen, broers/zussen en diens kinderen etc) kunnen wettelijke erfgenamen zijn.

het kan mogelijk wel zijn dat u in het testament benoemd wordt als erfgenaam, indien er überhaupt een testament is opgesteld. als dat het geval is, dan nog bent u niet automatisch aansprakelijk voor de schulden van de buurvrouw. u bent immers niet verplicht om de erfenis te aanvaarden. het is van groot belang dat u, mocht mevrouw overlijden en u als één van de erfgenamen benoemd zijn, dat u aangeeft dat u de erfenis verwerpt (= niet aanneemt) of dat u de erfenis uitsluitend "beneficiar aanvaardt". dat laatste houdt in dat u pas definitief besluit of u de erfenis aanvaardt, nadat alle schulden en baten verrekend zijn. als er dan onderaan de streep schulden overblijven, dan kunt u de erfenis alsnog verwerpen. het is hierbij dan wél van belang dat u na het overlijden niets wegneemt uit de woning van uw buurvrouw, ook niet iets zonder waarde waarvan ze plechtig beloofd heeft dat jij het mag hebben. mocht je een waardeloos object als aandenken mee willen nemen, overleg dit dan altijd eerst met de notaris, zodat deze kan vaststellen dat je écht geen waarde uit de erfenis wegneemt ten koste van de schuldeisers. 

kortom: u hoeft zich géén zorgen te maken over het eventueel erven van schulden van uw buurvrouw, of welke andere persoon dan ook. zolang u de erfenis niet zomaar aanvaardt bent u veilig.