Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Redacteur
Redacteur - 20-12-2022 15:29:52
Computers & Telefonie

Phishing mail of echte waarschuwing van microsoft?

Hoogstwaarschijnlijk een nepmail / phishingmail: ik zie meerdere waarschuwingen voor exact deze mail (dus specifiek met de combinatie van het ip-adres '103.225.77.225', besturingssysteem 'windows 10', browser 'firefox' en locatie 'russia/moscow'). het één en ander ziet er best overtuigend uit, maar dat deze details consequent overeenkomen in tientallen afzonderlijke waarschuwingen over een periode van meerdere maanden, doet me denken dat oplichters hetzelfde template gebruiken en het met dezelfde mail simpelweg bij een grote hoeveelheid mensen proberen.

kijk https://www.google.com/search?q=%22103.225.77.255%22+site:answers.microsoft.com" target="_blank">via deze link maar eens naar alle meldingen over deze mail op het microsoft-forum.

klik in ieder geval niet zomaar op de link in deze mail: grote kans dat deze naar een nepsite in de microsoft-huisstijl verwijst. je denkt daar in te loggen, maar zo geef je je inloggegevens juist aan kwaadwillenden. wat je wel kunt doen, is met je muis over de link gaan staan: in de pop-up verschijnt dan een link-preview die meer informatie geeft over het domein waar deze link naar verwijst. grote kans dat dat niet microsoft is.

je kunt https://account.live.com/activity" target="_blank">via deze link even in je microsoft-accountgeschiedenis kijken of er inderdaad onregelmatige accountactiviteit heeft plaatsgevonden, zoals in de mail wordt beweerd. 

zo ja, verander je wachtwoord zo snel mogelijk (en doe datzelfde voor alle andere websites waar je eventueel hetzelfde wachtwoord gebruikt). zo nee, dan kun je deze mail negeren.