Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 21-12-2022 18:39:30
Huishouden & Energie

2 warmtepompen

Er zijn warmtepompen op de markt die meer warmte kunnen leveren dan uw cv-ketel. dat is echt geen enkel probleem. 

de reden dat oudere, slecht geïsoleerde huizen zonder aanpassingen minder of niet geschikt zijn voor een warmtepomp, zit hem niet in het apparaat, maar in de capaciteit van bestaande radiatoren. een cv-ketel levert als het nodig is met gemak water van 70 of 80 graden. uw radiatoren worden dan heet, en geven daardoor veel warmte af. een warmtepomp maakt het water niet warmer dan maximaal zo'n 50 graden, en lager is voor wat betreft de energieprestaties nog beter. voor een zuinige warmtepomp installatie zou het water niet warmer mogen zijn dan zo'n 40-45 graden.

een radiator in uw woonkamer die bij een watertemperatuur van 70-80 graden ongeveer 2000 watt aan warmte afgeeft, geeft bij een watertemperatuur van 50 graden ongeveer 1000 watt aan warmte af en bij een watertemperatuur van 40 graden ongeveer 650watt. wanneer u in uw hele huis radiatoren ophangt die twee tot drie keer zoveel capaciteit hebben als de huidige radiatoren, dan is een warmtepomp (met voldoende vermogen) geen probleem meer. 

maar: die extra grote warmtepomp kost ook extra veel in aanschaf. en het vervangen van alle radiatoren voor grotere en dikkere exemplaren is ook duur (en waarschijnlijk ongewenst, want niet mooi). en doordat uw huis dan nog steeds veel warmte kwijt raakt door het enkel glas en matige isolatie, zal de warmtepomp, net als uw huidige cv-ketel, veel energie nodig hebben.

in plaats van al die hoge bedragen aan een hele dure installatie uit te geven, die in gebruik alsnog niet echt goedkoop zal zijn, is het veel verstandiger om er eerst op te focussen dat uw huis goed geïsoleerd is. met goede isolatie gaat u ook al enorm veel energie besparen. en vervolgens kan u, bij de uiteindelijke overstap naar een warmtepomp, toe moet een kleinere en voordeligere warmtepomp installatie, hoeven waarschijnlijk niet alle radiatoren vervangen te worden (boosters op bestaande radiatoren volstaat vaak nadat een huis extra is geïsoleerd en van enkel glas naar triple glas is gegaan). op termijn is deze aanpak veel voordeliger.

en minstens zo belangrijk: door triple glas en naast muur isolatie ook vloer- en dakisolatie aan te (laten) brengen gaat het comfort in huis enorm omhoog.