Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

marita5
marita5 - 15-01-2023 16:15:27
Geldzaken & Recht

Nabestaande volmacht

Hallo ik ton , 


is er geen testament, maar wél een verklaring van erfrecht of executele? degene die volgens de verklaring bevoegd is, mag dan een nabestaandenmachtiging aanvragen.


meestal is er geen verklaring van erfrecht of executele als er geen testament is. dat is oké. er is dan een vaste volgorde van wie er een nabestaandenmachtiging mag aanvragen:



partner (gehuwd/geregistreerd partnerschap) en/of kinderen (geen stiefkinderen)
kleinkinderen (geen stiefkinderen)
ouders, broers en zussen
kinderen van broers en zussen
grootouders
ooms, tantes
neven en nichten
overgrootouders

als eerste komen de partner van de overledene en/of kinderen. als de overledene geen partner of kinderen heeft, dan de ouders, broers en zussen. als de overledene ook geen ouders, broers of zussen heeft, dan de grootouders, enzovoort.


had de overledene bijvoorbeeld een partner en kinderen?

dan mag 1 van hen een nabestaandenmachtiging aanvragen. dat kan diegene voor zichzelf doen of voor iemand anders. er is wel een schriftelijke verklaring nodig met daarop de naam en het burgerservicenummer van degene die gemachtigd wordt. die verklaring vult u op het belastingkantoor in. 

voor verdere informatie, zie deze links , 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/na-een-overlijden/content/nabestaandenmachtiging-belastingdienst-voor-wie" target="_blank">https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/na-een-overlijden/content/nabestaandenmachtiging-belastingdienst-voor-wie 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/na-een-overlijden/content/nabestaandenmachtiging-afspraak-wat-neemt-u-mee" target="_blank">https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/na-een-overlijden/content/nabestaandenmachtiging-afspraak-wat-neemt-u-mee