Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 16-01-2023 09:24:00
Elektronica & TV

Resolutie 4k tv bij glasvezel

Het beeld wordt bij de meeste programma's, series en films niet net zo mooi als in de winkel. de meeste beelden worden namelijk (nog) niet in 4k kwaliteit uitgezonden. ook niet bij streamingsdiensten als netflix.

daarnaast moet je wel erg dicht op het beeld gaan zitten, wil je met het menselijk oog het verschil tussen full-hd en 4k kunnen waarnemen. je zou op ongeveer bij een vrij grote 60 inch tv moet je op ongeveer 2-2,5 meter afstand gaan zitten om verschil te zien tussen full-hd en 4k. 
bij een 48 inch tv ligt die afstand zelfs onder de 2 meter.
normaal gezien is die afstand tot het scherm bij tv/film kijken wel wat groter.

voor gamen ligt dat anders. dan zit je doorgaans dichter op het scherm dan wanneer je tv kijkt. en zul je dus in meer situaties het verschil tussen full-hd en 4k waarnemen. 

op héle grote schermen kun je het verschil tussen full-hd, 4k en 8k vanaf een veel grotere afstand waarnemen. voor bioscopen en beeld-presentaties op grote schermen heeft de hogere resolutie dan ook een veel grotere meerwaarde dan voor 'thuis'.