Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ag
Agamemnon - 26-01-2023 17:33:52
Geldzaken & Recht

Loonheffingskorting

De vraag is of het alleenstaanden of gehuwden aow is. we weten inmiddels dat het pensioen hoger is dan de aow.
dus is het bijv. 12000 en 15000 (aow bij gehuwden en pensioen)
of is het bijv. 18000 en 20000 (bij alleenstaanden)
het maakt namelijk uit of je geld moet nabetalen of terugkrijgt. en dat is weer van de hoogte van deze uitkeringen afhankelijk.

als je verwacht geld terug te krijgen, de gehuwde in dit voorbeeld, dan de korting laten toepassen op de hoogste, het pensioen.
je krijgt dan na de aangifte/aanslag minder eenmalig terug en hebt maandelijks wel netto meer.

als je verwacht na te moeten betalen, de alleenstaande in dit voorbeeld, dan de korting toepassen op de laagste, de aow.
je hoeft dan na de aangifte/aanslag minder na te betalen, maar krijgt uiteraard maandelijk netto ook iets minder.

heb je een heel hoog pensioen waardoor je altijd veel moet nabetalen, dan kun je ook nergens de korting laten toepassen. 
bovendien kan de fiscus met een voorlopige aanslag ook maandelijks alvast belasting in rekening brengen danwel uitkeren.
zo'n voorlopige aanslag gaat in principe altijd er vanuit dat de kortingen op het hoogste inkomen worden toegepast en als je dat als belastingplichtige wilt veranderen dan kan dat alleen met een truucje dat zelfs bij de bd niet bekend is.

in totaal maakt het niets uit omdat na de aangifte/aanslag de totaal over dat jaar verschuldige belasting gelijk zal zijn, wat je ook aanvinkt.