Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 01-02-2023 20:16:12
Huishouden & Energie

Energielabel

Alleen in de voordeur een ruitje met enkel glas kan prima in combinatie met energielabel b. dat raam zal niet heel groot zijn en heeft daarmee maar beperkt invloed op het energielabel.

condens en schimmel is niet heel gebruikelijk bij energielabel b, maar kan bij onvoldoende ventilatie in elk huis voor komen. in elk huis ontstaat vocht door ademen, koken, douchen, was drogen etc. en dat vocht moet er uit. het feit dat u veel last zegt te hebben van vochtproblemen rijmt niet met uw bewering over tocht langs de ramen. want tocht = ventilatie. 

voldoende ventileren is de mechanische ventilatie bij afwezigheid en aanwezigheid van 1 persoon altijd op stand 1 laten staan. bij aanwezigheid van meerdere personen op stand 2  en tijdens koken en douchen op stand 3.
ook moeten er altijd ventilatie roosters open staan in de ruimtes waar iemand aanwezig is. 
bij voldoende ventilatie ontstaan er zelfs op ramen met enkel glas nauwelijks condens.

ga dus, voor uw eigen gezondheid, als de bliksem ventileren. en voeg zeker de eerste week aan dat ventileren óók nog de methode van 2x per dag een kwartiertje luchten toe. dus in elke kamer een raam een kwartier wijd open zetten. met de combinatie van luchten + continu ventileren moet de luchtvochtigheid binnen enkele dagen zo ver dalen dat er op dubbelglas geen condensvorming meer ontstaat, behalve misschien nog tijdens het douchen.