Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 05-03-2023 19:40:23
Winkels & Webshops

Zelfscan controle

De controle bij zelfscan kassa's is absoluut niet altijd random.

er zit een heel computersysteem achter die wat aan de hand van ervaringen uit het verleden bepaalt hoe hard een controle nodig is.

factoren die daar in meespelen zijn:
- de tijd die je in de winkel doorbrengt
- de gemiddelde tijd die er zit tussen het scannen van twee producten
- je route door de winkel
- de producten die je gescand hebt.
- of je een wel of geen klantenkaart gebruikt
- of de klantenkaart die je gebruikt bij een eerdere controle betrokken is geweest waarbij niet alles gescand was.

ben je lang in de winkel, maak je een 'onlogische' route en/of zit er veel tijd tussen het scannen van twee artikelen, dan verhoogt dat de kans op een controle bij de kassa.
ook kent het systeem heel veel "logische" combinaties van producten. als er bij de inhoud van je mandje voor zulke "logische combinaties" een duur product "ontbreekt", stijgt de kans op een controle.

maar een klein deel van de controles vindt écht random plaats. 

ter illustratie: als ik vooraf goed bedacht heb wat ik allemaal wil kopen en dat gericht in mijn mandje leg & scan, heb ik zelden een controle.
als ik na een lange werkdag zonder voorbereiding en zonder inspratie voor het avondeten de winkel in loop en kriskras heen en weer loop op zoek naar iets wat een voedzame en smakelijke maaltijd moet gaan vormen en daarbij ook relatief lang in de winkel ben voor een handjevol producten, dan wordt ik regelmatig gecontroleerd