Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Be
Bessel Dekker - 12-05-2023 01:21:29
Geldzaken & Recht

Hallo, korting op aow uitkering door half jaar wonen in buitenland ?

eerst nog even de opbouw.


als u in nederland woont, bouwt u natuurlijk 50 jaar lang aow op. de begindatum berekent u door uw aow-datum als uitgangspunt te nemen, en daarvan 50 [jaar] af te trekken. krijgt u aow vanaf uw 67e bijvoorbeeld, dan gaat de opbouw dus vanaf uw 17e jaar in, en niet langer vanaf uw 15e.


 


afronding.


mijn ervaring is als volgt. door verblijf in het buitenland maakt u dus die 50 jaar niet vol. daardoor ontstaat een lager aantal jaren, maar dat hoeft geen geheel getal op te leveren. in uw geval komen we op 49,5 jaar. ik heb echter in mijn omgeving meegemaakt dat dit naar boven wordt afgerond op hele jaren.


dit is al een paar jaar geleden, en het kan veranderd zijn – maar niet dat ik weet.


als het nog wél zo is, dan zou ik aannemen dat uw 49,5 jaar wordt afgerond op 50 jaar, hetgeen dus het volle aow-bedrag zou opleveren.


 


ik sluit me aan bij het advies om dit gewoon aan de svb te vragen. kijkt u eens op de website (http://www.svb.nl" target="_blank">www.svb.nl) voor de contactmogelijkheden.