Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ag
Agamemnon - 16-05-2023 16:33:53
Geldzaken & Recht

Fictief rendement verhuurde sociale huurwoning is te hoog

De woz waarde wordt o.a. bepaald a.d.h.v. de verkoopprijs van soortgelijke woningen in de buurt. heeft dus wel iets maar slechts ten dele te maken met de verkoopprijs die u gaat krijgen. bovendien wordt de woz waarde bepaald a.d.h.v. een vrij woning dus niet in verhuurde staat.

als die (nieuwe) beleggers die sander schimmelpeninck geloofden dat je met verhuurde panden enorme rendementen belastingvrij maakt, komen bedrogen uit. sander is een volstrekt onwetende. in werkelijkheid loont het inderdaad niet om een pand te verhuren: het fictieve rendement van ruim 6% en de belasting daarop, als we een jaar verder zijn kan dat ruim 2,4% van de woz-waarde zijn, laten niet veel meer over van je rendement.

bedenk dat de leegwaarderatio ook grotendeels (of geheel)  is afgeschaft waardoor de volledige woz-waarde meetelt waar dat vroeger nog rond de 70% was. en het verhogen van de overdrachtsbelasting van 2% naar 10,4% voor een koper van een beleggingspand zal de verkoopprijs ook drukken. daarom mag je inderdaad al blij zijn met 60% van de woz of gezien de forse stijging afgelopen jaar van de woz wellicht zelfs met 50%.

bezwaar maken: er zijn lagere rechters geweest die de huidige overbruggingswetgeving box3 als te hoog hebben bestempeld als de werkelijke opbrengst bewijsbaar lager was. maar diverse rechters, diverse uitspraken. het wachten is op een beslissend uitspaak door de hoge raad.