Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

hereistom
hereistom - 30-05-2023 11:13:32
Huishouden & Energie

Lage bromtoon omvormer zonnepanelen

Het geluid komt waarschijnlijk van de omvormer. maar deze zou alleen geluid moeten maken als de zonnepanelen stroom opwekken.
het kan zijn dat de omvormer niet goed is ingesteld of niet goed is geinstalleerd.
een omvormer kan namelijk erg warm worden waardoor er ook nog een ventilator gaat draaien.


de omvormer is het hart van het systeem. meestal als er iets met het systeem mis is, kom je vaak uit bij de omvormer. controleer eerst wat de omvormer voor aanduiding aangeeft gedurende de dag dat deze werkt. geeft deze niets verontrustends aan, maar de omvormer maakt een brommend geluid die boven de normale omgevingsgeluiden uitkomen dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. begint een omvormer harder te brommen, luid te zoemen of knetteren, dan heeft de omvormer waarschijnlijk onderhoudt nodig.


het brommen kan aan verschillende oorzaken liggen. of, de omvormer wordt te warm doordat deze niet in de schaduw of op een koele plek staat of het systeem bestaat uit goedkopere producten van inferieur kwaliteit. bij een hoog fluitend geluid is het de condensator die werkt, en wanneer het geluid wegheeft van een stofzuiger is het de ventilator die steeds harder moet werken. bij grote commerciƫle systemen kunnen deze delen van een omvormer best wat geluid maken.


als hij 's nachts nog steeds zo'n lawaai maakt zou ik contact op nemen met de installateur en de klacht voorleggen.