Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 06-06-2023 22:42:19
Geldzaken & Recht

Hoe melding maken bij verandereing van pensioeninkomsten in het nieuwe stelsel

Juist die ene grote pot is onoverzichtelijk. 
met ieder een eigen potje is precies duidelijk te maken per jaar:
u heeft bedrag x ingelegd, daarmee is %y aan rendement behaald en er is z aan kosten gemaakt voor de uitvoering
en aa voor verzekering van het nabestaandenpensioen in geval van overleiden voor de pensioenleeftijd.
en bij de pensioenleeftijd koop je van het totale bedrag bij een pensioenverzekeraar een uitkering 'zolang u leeft'. 

juist de collectieve pot is maar schimmig. "u heeft x betaald, en daarvoor krijgt u bij pensionering bedrag y per jaar. denken we. maar door ingewikkelde rekenmethodes op basis van rekenrente, verwachte levensduur en behaald rendement kan bedrag nog heel vaak veranderen. ook na uw pensionering nog. oh en als we op basis van eerdere beloften geld tekort komen, bent u collectief verplicht om meer te betalen. maar oh nee, de reeds gepensioneerden betalen níet meer mee aan het tekort. de jongeren die nog geen deelnemers waren toen te weinig werd ingelegd of teveel werd beloofd, betalen nu wél extra om de gaten uit het verleden te repareren. ja echt heel logisch en overzichtelijk allemaal. not. 

en wat betreft de uitkering: die zal bij het nieuwe stelsel niet maandelijks veranderen. met de totale pensioenspaarpot, die tijdens de opbouw periode in waarde kan fluctueren, wordt bij pensionering een pensioen gekocht. na aankoop wordt dat pensioen betaald in een vaste maandelijkse uitkering zolang u leeft.
voor elke 1000 euro aan jaarlijks pensioen zal zo'n 17.000-20.000 euro aan opgebouwde pensioenspaarpot nodig zijn.