Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 14-06-2023 18:56:27
Geldzaken & Recht

Aanvechten levenstestament

De gemachtigde(n) die genoemd worden in een levenstestament hebben helemaal geen vrij spel.

de gemachtigde(n) kunnen weliswaar vergaande financiële of medische beslissingen nemen, maar mogen zichzelf daarbij niet zomaar verrijken. alle beslissingen die genomen worden, daarvan moet aannemelijk gemaakt worden dat deze naar de wil en/of in het belang zijn van de nog levende persoon. in een levenstestament worden dan ook géén begunstigden genoemd. en het doen van schenkingen is in principe discutabel, tenzij het een voortzetting betreft van periodieke schenkingen die al gedaan werden voordat het levenstestament in ging. als iemand al jaren jaarlijks een bedrag aan een goed doel schenkt, of aan de (klein)kinderen, dan kan dit wel worden voortgezet nadat het levenstestament in werking is getreden. 

ook kan er een bepaling opgenomen in het levenstestament zijn opgenomen dat de gemachtigden een vergoeding vangen vanwege de taken die zij moeten uitvoeren.

als na overlijden van de persoon die het levenstestament heeft opgesteld (of eerder) blijkt dat er vermogen ontvreemd is door de gemachtigden en/of de gemachtigden aan ongeoorloofde zelfverrijking hebben gedaan, dan kunnen de erfgenamen een juridische procedure starten. en dat zal succesvol zijn als er echt zomaar geld of bezit is verdwenen.