Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ma
Martin46 - 19-06-2023 11:49:59
Geldzaken & Recht

Pensioenvoldoen

Ik vind het jammer dat er zo veel onjuistheden en halve waarheden worden gepubliceerd.
iedereen, ouderen én de jongeren worden gedupeerd door de huidige regels voor rekenrente. je betaalt veel, maar bouwt te weining rechten op. de discussie jongeren versus ouderen is marginaal vergeleken met de invloed van de rekenrente en daarom feitelijk ondergeschikt.
enkele gegevens: de reserves zijn in de orde van 1600 miljard (wisselt met de beurswaarde)! jaarlijkse pensioenuitkering in de orde van 40 miljard, loopt nog  wat op met de vergrijzing. zonder verder inleg is er al meer dan 35 jaar reserve aanwezig om je pensioen uit  te betalen. dat geld wordt op den duur nooit opgemaakt. waar gaat dat dan naar toe?  let ook op de monopoliepositie (met steun van de regering) van de nederllande bank: deze schrtijft de rekenrente voor, bepaalt wie er in overtreding is, deelt boetes uit, bepaalt wie de toezichthouders bij de pensieonfondsen mogen zijn, sluit bestuurders uit als je niet met het beleid eens bent, bepaalt dat minstens 30% van de inleg in staatsobligates moeten worden belegd. over risico's gesproken. de overheid krijgt hiermee heel veel geld aangeboden van de pensioenfonds waardoor de rente laag kan blijven. voor de bedrijfspensioenfondsen blijft het geld (tot nu) nog in de fondsen, ook bij verhoging van de rekenrente, maar dat laatste geldt niet voor de commerciële fondsen. daar zijn nu door de lage rekenrente weinig rechten opgebouwd, maar bij verhoging van de rekenrente ontstaat er een grote overwinst voor de aandeelhouders.
al met al, wat de juridische kansen van pensioenvoldoen zijn weet ik niet, maar het klopt van geen kanten. verbazingwekkend dat geen enkele enkele omroep of krant hier op de positie en belang van de nederlandse bank en de reserves in verhouding tot de jaarlijkse uitkeringen ingaat.