Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mo
mof - 21-06-2023 11:15:16
Huishouden & Energie

3 jaar lang te weinig opbrengst met zonnepanelen?

U vergelijkt appels met peren.

wp is het maximale vermogen dat geleverd kan worden onder de meest gunstige omstandigheden: zonlicht loodrecht op uw panelen en voldoende zonlicht.

4425 wp is 4,425 kw piek vermogen. dat is 4,425 kwh als dit vermogen 1 uur geleverd wordt.

uw systeem heeft dus 1600 kwh gedeeld door 4.425 kw maakt 361,5 uur energie geleverd onder voorbehoud dat dit onder de meest gunstige omstandigheden is gebeurd.

in werkelijkheid kunt u de meest gunstige omstandigheden alleen in de zomer halen en dan alleen in de middaguren (misschien 3 uur per dag): maximale sterkte van het zonlicht, loodrechte inval, schone panelen (geen stof of vogelpoep erop). dan ook nog eens de dagen met bewolking meerekenen etcetera etcetera.

een jaar heeft gemiddeld 365 x 24 / 2 maakt 4380 daglicht uren. tevens is gedurende het hele jaar, behalve de drie uur per dag in de zomermaanden, de stand van de zon niet het meest gunstig ten opzichte van uw panelen. uw 1600 kwh gemeten in 361,5 uur optimale omstandigheden kan zomaar een factor 10 tot 12 of meer schelen met de werkelijke omstandigheden.

ook het rendement van uw omvormer kan een deel afsnoepen. ik weet niet waar u het kwh gemeten heeft, voor of achter de omvormer.

om wp te interpreteren moet u  een geijkte zonlichtsterktemeter monteren en het zonlicht meemeten. pas dan kunt u de geleverde energie aan het peikvermogen koppelen en conclusies trekken.

een afschatting kunt u maken met de gegevens uit de nautical almanak waar u voor uw locatie het azimuth en de hoogte van de zon kunt bepalen per dag en zelfs per uur of delen daarvan. dan kunt u de lichtsterkte berekenen uit invalshoek.ö helaas houdt u dan nog geen rekening met bewolking en lichtverlies door verstrooing in de atmosfeer.

het is niet mogelijk wp direct eenduidig aan geleverde energie te koppelen.