Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Japio55
Japio55 - 22-06-2023 19:19:13
Huishouden & Energie

3 jaar lang te weinig opbrengst met zonnepanelen?

15 x 295 is inderdaad 4425 wp. maar een paneel levert nooit de hele tijd het wp vermogen. dan zou het paneel continu in de volle zon moeten staan. maar er schuift wel eens een wolkje voor, onze aarde draait, dus de zon staat niet altijd vol op het paneel te schijnen. liggen de panelen op het oosten, het zuiden het zuidwesten? dat zijn allemaal factoren die de opbrengst beïnvloeden.
maar de 1600 kwh per jaar lijkt me voor 15 panelen inderdaad wat weinig. 
de 8 panelen van mij op het zuidwesten leveren tot nu toe zo' n 2000 kwh per jaar op. dat is dus behoorlijk meer. wp van de panelen is wel iets hoger, nl. 330. en ook solar edge omvormer. maar dat het grote verschil niet maken. dus zeker even laten controleren door een deskundige installateur.