Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

agapon1951
agapon1951 - 28-06-2023 10:57:08
Huishouden & Energie

Overlast jarenlange verbouwing: fatsoensnorm



artikel 5:37 bw

artikel 37 van boek 5 bw ziet op onrechtmatige hinder. als er mogelijk sprake is van onrechtmatige hinder, zal op dit artikel vaak een beroep worden gedaan.


of er daadwerkelijk sprake is van onrechtmatige hinder is sterk afhankelijk van de precieze situatie. uit de jurisprudentie van de hoge raad volgen enkele handvatten voor het beantwoorden van de vraag of sprake is van onrechtmatige hinder. gekeken wordt naar:



de aard, de ernst en de duur van de hinder;
de daardoor veroorzaakte schade;
de verdere (specifieke) omstandigheden van het geval.

bij de omstandigheden van het geval speelt onder meer de plaats van de hinder een rol. een inwoner van een stad, moet bijvoorbeeld met meer hinder rekening houden, dan iemand die op het platteland woont. er is daarom dan ook minder snel sprake van onrechtmatige hinder. de rechter kijkt verder naar wanneer de hinder is aangevangen, en wanneer de klager zich ergens heeft gevestigd. is de hinder (pas) na vestiging begonnen, dan is sneller sprake van onrechtmatige hinder dan in het omgekeerde geval.


ook de noodzaak van de hindertoebrengende handeling speelt een rol. als een bepaalde hinderlijke activiteit noodzakelijk zijn, zal niet snel sprake zijn van onrechtmatige hinder.