Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ja
Jan_Koll - 30-06-2023 14:36:31
Huishouden & Energie

Pannen met inductie logo niet geschikt voor inductie

vreemd verhaal want in tegenstelling tot “vroeger”, toen de panbodem volledig contact moest hebben met het (gietijzeren) oppervlak van de kookplaat, is dat bij inductie niet het geval. bij de oude electrische kookplaten werd de plaat via een verwarmingselement verwarmd en die warmte werd overgedragen op de panbodem; om dat efficient te laten verlopen was het een vereiste dat de kookplaat èn de panbodem nauw op elkaar aansloten.


inductie is niet anders dan een wisselend magneetveld dat door het steeds veranderen van de richting van het magnetisme warmte opwekt in de panbodem. het maakt daarbij niet meer uit of de panbodem zeer vlak is, want contact is niet meer nodig zo lang de panbodem maar binnen dat magneetveld blijft.; bij inductie vindt immers geen directe warmteoverdracht plaats tussen de kookplaat en de panbodem…. op zich moet zelfs een krom staande panbodem warm worden door inductie “magnetisering”. wat wel een grote rol speelt is in hoeverre er voldoende magnetiseerbaar ijzer in de panbodem voorhanden is. ik denk dat daar het probleem zich voordoet. een beetje ijzer kan de magneet, die aantoont of een pan geschikt is voor inductie koken, wel aantrekken maar het kan onvoldoende ijzer zijn om voldoende warmte in de panbodem tot ontwikkeling te laten komen. koppel je dat gegeven aan een kookplaat met relatief matige inductieopwekking dan zal de zaak niet werken. uit installatietechnische overwegingen zijn er inductiekookplaaten die op één groep (tegenwoordig veelal foutief aan geduid als fase) werken, platen die vermoedelijk dit probleem veroorzaken omdat ze te weinig vermogen afgeven. wie een tweegroepen (“2 fasen”) kookaansluiting heeft zal dit probleem niet zo snel of helemaal niet hebben omdat de inductiespoelen in die platen meer kunnen presteren; de aansluitwaarde is dan ruim 7kw i.p.v. de 3,6kw van één groep. het lijkt er op dat goedkoop hier ook een vorm van duurkoop is omdat niet elke pan met het inductielogo geschikt is voor elke inductiekookplaat….