Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 13-01-2006 10:58:24
Computers & Telefonie

Cd-dvd levensduur

er is een verschil tussen 'voorbespeelde' cd's en dvd's, en de lege '(her)schrijfbare' waar je zelf iets op brandt.


de voorbespeelde worden geperst, niet gebrand. het uitlezen m.b.v een laser-straal levert geen schade op. deze hebben een zeer lange levensduur.


de (her)schrijfbare maken gebruik van een materiaal waarin m.b.v de laser-straal dus wel 'schade' aangebracht kan worden, in de vorm van de gaatjes/putjes, die je dan later weer kun uitlezen.
dit materiaal is dus gevoelig voor licht (ook voor zon-licht) en zal, indien de cd/dvd niet in een donkere doos opgeborgen wordt, langzaam afbreken.


ik had een stapel cd-r's op een vensterbank liggen, in doosjes (transparant) met hoesjes. zon-licht kon er dus via de zijkant van de doosjes bij de cd's komen. toen ik deze wilde gebruiken, zag ik dat een deel van het materiaal (het buitenste deel dat in de richting van het raam lag) helemaal weg was. gelukkig wordt een cd van binnen naar buiten geschreven, en kon ik de informatie nog redden.