Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Ag
Agamemnon - 06-07-2023 23:01:09
Geldzaken & Recht

Melding: ing digipass kastje plotseling met gedeeltelijk engelse tekst.

Ja ik heb ook zo'n kastje van ing. en ja die van mij toont sinds enkele weken ook de engelse tekst bij het inloggen "are you about to login at ing?" alle andere teksten zoals bij overschrijvingen, zijn voor zover ik kan zien nederlands gebleven.
het kastje is net zo min met internet verbonden als een pak hagelslag, dus daar kan niemand op inbreken of software veranderen. software updates bestaan dus ook niet. de enige invoer die mogelijk is is met het scannen van de gekleurde bolletjes op het scherm van de website en de pincode die je op de toetsjes moet intypen. die bolletjes bevatten informatie over de overschrijving die je gaat doen, bedrag en rekeningnummer en zo.

in theorie kunnen die bolletjes, met name bij het inloggen ook software code bevatten, maar dan niet in één keer maar met meerdere scans achter elkaar waarbij die partjes opgeslagen moeten worden tot deze een geheel aan programma code vormen. maar dat geloof ik niet.
wat wel waarschijnlijk is dat de engelse tekst bij het inloggen in gecodeerde vorm wordt meegestuurd met de bolletjes code net als het bedrag en rekeningnummer bij overschrijven wordt meegestuurd.

aangezien enkele jaren geleden de tan-codes werden afgeschaft moest toen iedereen overschakelen op werken m.b.v. de smartphone of m.b.v. de internetloze digipass. velen zullen toen ongeveer gelijkertijd zijn overgestapt op de digipass en omstreeks deze tijd beginnen de meegeleverde batterijen leeg te raken. ik kreeg een melding over bijna lege batterijen op het schermpje te staan en die heb ik een maand lang of zo genegeerd en toen verscheen op een gegeven moment de engelse tekst. een paar dagen geleden heb ik de batterijen vervangen maar engels bleef engels.
in theorie kan het ook zijn dat een chipje/condensatortje onder spanning moest blijven staan om zijn nederlandse tekst te onthouden en bij te lage of geen spanning dat de chip gereset werd naar de engelstalige default tekst.

dus 2 mogelijkheden: of de tekst die meegestuurd wordt met de bolletjes is veranderd door de websiteprogrammeurs of een chip in de digipass is door te weinig batterijspanning gereset. maar bij dat laatste zou je verwachten dat meerdere teksten engels zijn geworden en niet alleen bij het inloggen. en als het de eerste optie blijkt te zijn dan is het gewoon toeval dat dit verschijnsel samenvalt met de lege batterijen.