Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Am
Amberdvb - 07-09-2023 10:13:44
Geldzaken & Recht

Geen herroeping mogelijk relax stoel

Hallo, 

het is ten eerste verstandig om de algemene voorwaarden van de desbetreffende verkoper erbij te pakken, indien zij deze hebben. het is namelijk zo dat het herroepingsrecht alleen van toepassing is op online aankopen en verkopen op afstand. fysieke winkels mogen zelf bepalen wat hun regels zijn wat betreft het retourneren van artikelen. wanneer het om maatwerk gaat zijn de regels sowieso anders. normaal hebben klanten volgens de wet het recht om een product binnen 14 dagen te retourneren (online aankopen dus). maar als het om op maat gemaakte producten gaat, kun je als webwinkelier ervoor kiezen om deze van het herroepingsrecht uit te sluiten.
 
dat is omdat dergelijke producten meestal niet opnieuw kunnen worden verkocht aan een andere klant. als een stoel bijvoorbeeld op maat wordt gemaakt, kan deze stoel niet meer aan iemand anders worden verkocht.

in de algemene voorwaarden van de winkel staat overigens ook duidelijk vermeld dat maatwerk artikelen niet worden geretourneerd: 


"het herroepingsrecht is uitgesloten voor maatwerkproducten (artikel 6:230p onder f sub 1 bw). voor producten die door meubelzorg tot stand zijn gebracht overeenkomstig specificaties die door de wederpartij zijn opgegeven en die duidelijk persoonlijk van aard zijn, geldt derhalve geen herroepingsrecht."


daarnaast heeft de verkoper aangegeven aangegeven alleen op maat modellen te kunnen laten zien, het is dus wel duidelijk gemaakt dat het hier om een maatwerk product gaat. het herroepingsrecht gaat hier niet op, het is een geen koop op afstand en het betreft maatwerk. de beste optie is om contact op te nemen met de winkel en kijken of jullie samen tot een oplossing kunnen komen, maar de winkel staat in zijn recht. 

zie ook nog: https://juristenblog.nl/kan-ik-mijn-aankoop-terugbrengen-in-de-winkel/" target="_blank">https://juristenblog.nl/kan-ik-mijn-aankoop-terugbrengen-in-de-winkel/