Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 03-01-2024 07:14:05
Huishouden & Energie

Hallo ik zit bij hem energiemaatschappij en nu hebben ze tarief verhoogd

U moet bij het vergelijken van energie niet kijken naar het voorschotbedrag per maand, maar naar de werkelijke prijs per m3 gas en per kwh elektriciteit en naar de totale kosten per jaar. 

het prijsplafond vervalt nu inderdaad. maar bij de meeste energieleveranciers liggen de prijzen per m3 en per kwh momenteel (iets) onder de grens waar het prijsplafond lag. het vervallen van het prijsplafond heeft in de meeste gevallen niet of nauwelijks invloed op het voorschotbedrag.
wel is de belasting op gas iets omhoog gegaan. maar daar tegenover staat een lagere energiebelasting op elektriciteit en een grotere heffingskorting energiebelasting. wel zijn ook de netbeheerkosten gestegen. dat zal ongeveer een tientje per maand schelen. wanneer uw tarieven voor een kuub gas een een kwh elektriciteit nog flink boven het prijsplafond liggen, dan is het hoog tijd om over te stappen. maar daarvoor moet u dus de tarieven per m3 en kwh bekijken en vergelijken. en niet naar het voorschotbedrag per maand kijken. 

maar het belangrijkste als u naar een vergelijkingssite gaat, is om uw daadwerkelijke jaarverbruik in te vullen. en niet te gaan vergelijken op basis van het gemiddelde voor 'uw' type huishouden. want geen enkel huishouden is precies gemiddeld.

als laatste geldt dat sommige energieleveranciers tussentijds het maandelijkse voorschot aanpassen, wanneer het er op lijkt dat de klant op jaarbasis veel meer óf veel minder energie verbruikt dan waarop het oorspronkelijke voorschotbedrag was gebaseerd. door de tussentijdse aanpassingen van het voorschotbedrag wordt dan voorkomen dat de klant bij de jaarrekening heel veel moet bijbetalen (of terug krijgt als de klant veel minder energie gebruikt dan verwacht).