Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

heremietkreeft
heremietkreeft - 16-01-2024 15:28:47
Geldzaken & Recht

Mijn werkgever wil dat ik achteraf een opledingscontract teken, mag dat?

Het mag niet en zie 


terugbetalen opleidingskosten moet schriftelijk zijn geregeld



op de eerste plaats moet het studiekostenbeding schriftelijk zijn aangegaan. dit moet vóór het volgen van de opleiding gebeuren. vaak is het studiekostenbeding opgenomen in de arbeidsovereenkomst. maar het komt ook geregeld voor dat werkgever en werknemer een aparte studieovereenkomst tekenen.  is het studiekostenbeding opgenomen in de cao of het personeelsreglement? dan is ook voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. in de arbeidsovereenkomst moet dan wel duidelijk staan dat het personeelsreglement of de cao van toepassing is.

u geeft aan dat men bij aanvang u wel daarover heeft geïnformererd maar dat u dat bericht niet heeft gelezen en dat kan per saldo toch in uw nadeel zijn. de werkgever had bij achterwege blijvenb van ondertekening u niet behoeven te vergoeden maar heeft dat wel gedaan (op basis van goed vertrouwen).
maar(!!) wat zijn de gevolgen als u de werkgever hierop zou aanspreken? men zou u onverhoopt het dan erg lastig kunnen maken. ijn advies is dan ook om te ondertekeken en 'gedoe etc.' te vermijden tenzij u van plan zou zijn om meteen te vertrekken (wel met in achtname van de opzegtermijn. in dat geval heeft de werkgever formeel en wettelijk 'geen poot om op te staan' hoewel hij het wel zou kunnen proberen en u dan inieder geval 'opgezadeld zou kunnen wotrden' met kosten en moeite.
 en herhaald, waarom zou u dat doen indien u verder geen problemen heeft met de werkgever.
voor dit soort zaken is en blijft het zinvol om lid te zijn van een vakbond edoch zal naar mijn mening dat indien u daar zou aankloppen men een soortgelijk antwoord zal geven zoals ik u nu (evenals al anderen hiervoor) ook geef.