Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Do
DoubleJoe - 02-02-2024 14:32:43
Huishouden & Energie

Jaarafrekening vattenfall stuk hoger dan verwacht nav termijnbedragadvies

wat erg relevant is in dezen is of je een vast of variabel contract hebt. uit contact met vattenfall voor een kennis n.a.v. de eindafrekening bleek dat zij 1 tarief hanteerden voor een m3 gas over het hele jaarverbruik (zie de eindafrekening). terwijl de prijs van een m3 gedurende het jaar veranderde, daarover is bericht ontvangen: 'uw nieuwe tarieven', zie de correspondentie in je account. en idd: op 15 september is zo'n tariefwijziging gekomen!


het betekent dan dus dat je per tariefperiode moet 'afrekenen' aangezien het verbruik in die periode relevant is. een gemiddelde prijs kán dus niet berekend worden als je de tussenstanden niet kent en dat doen ze wel. vandaar dat vattenfall de 'tussenstanden' wil/moet weten en bij een goed uit te lezen slimme meter is dat ook geen probleem. dit was bij mijn kennis niet het geval aangezien er schijnbaar een storing is in het uitlezen van die meter en dat moet liander oplossen.
want als je namelijk 100 m3 verbruikt tegen €1,40 en 500 m3 tegen €2,40 is het gewogen gemiddelde €2,23/m3 terwijl het bij 500 m3 verbruik tegen €1,40 en 100 m3 tegen €2,40 maar €1,57/m3 is. dus 600m3 moet dan worden afgerekend tegen welk tarief?? scheelt toch bijna €400 in dit voorbeeld en dat kan uiteraard voordelig, maar ook nadelig zijn.

zonder tussenstanden kunnen ze hooguit een schatting maken op grond van statistische verdeling van het verbruik over een jaar, zie bijvoorbeeld: https://www.energiesite.nl/veelgestelde-vragen/wat-is-een-gemiddeld-gasverbruik/" target="_blank">gemiddeld gasverbruik per maand. ditzelfde geldt ook voor elektriciteit aangezien ook daar de tarieven tussentijds wijzigen, maar daar is de verdeling per maand weer compleet anders. dat de berekening zo wel erg complex wordt volgens de medewerker van de vattenfall is natuurlijk niet van belang. dat is namelijk de consequentie van variabele tarieven.

of je maandbedrag te hoog of te laag is hangt af van je gemoedsrust: wil je aan het eind terugkrijgen of bijbetalen. waar het uiteindelijk om gaat is het verbruik en het tarief.