Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Iv
Ivo W - 05-02-2024 18:20:27
Voeding & Gezondheid

Medische noodzaak en toch geen medicijn?

De apotheker bepaalt uiteindelijk of het medicijn wordt afgegeven. 

zeker wanneer (ook) andere medicijnen gebruikt worden, gebeurt het nogal eens dat een nieuw voorgeschreven medicijn om medische redenen niet wordt meegegeven door de apotheker.

sommige medicijnen zijn prima voor het behandelen van een bepaalde kwaal, maar kunnen slechter werken of zelfs gevaarlijk zijn in combinatie met bepaalde andere medicijnen. welke medicijnen wel en niet samengaan, daar heeft de apotheker jarenlang voor gestuurd en de arts niet.

om maar even een heel simpel voorbeeld te noemen:
stel een patiënt slikt al jarenlang een behoorlijke hoeveelheid bloeddrukverlagers. die patiënt krijgt op een gegeven moment ook een medicijn voorgeschreven voor een andere kwaal met de melding "medisch noodzakelijk". maar als dat nieuw voorgeschreven medicijn bloeddrukverhogend werkt of de werking van bloeddrukverlagers grotendeels uitschakelt, dan zal de apotheker het medicijn voor de nieuwe kwaal in eerste instantie weigeren.

en zal er eerst overleg gepleegd moeten worden tussen de behandelend arts van de nieuwe kwaal en de arts die de bloeddrukverlagers heeft voorgeschreven, om te bepalen welk medicijn het meest urgent is. ook kan het in zo'n geval zijn dat de apotheek weet dat voor de nieuwe kwaal medicijn a niet in combinatie kan met de bloeddrukverlagers, maar het iets minder goed werkende medicijn b waar andere werkzame stoffen in zitten wel in combinatie met de bloeddrukverlagers gebruikt kan worden. als dat het geval is zal de apotheker aansluiten bij het overleg tussen de behandelend artsen.

de rol van apotheker gaat (soms) veel verder dan alleen maar een doosje met de pilletjes die door de dokter geadviseerd worden te "verkopen".