Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

Janzegt
Janzegt - 27-02-2024 22:44:55
Geldzaken & Recht

Gelden uitboeken vóór passeren hypotheekakte

verkoop van ontroerend goed vind plaats door middel van tekenen van een transport akte. deze akte is een notarieel document en een notaris tekent dan ook pas nadat zowel kopers en verkopers de akte hebben getekend. tijdstip dat de notaris tekent is bepalend. op hetzelfde moment gaan de gelden ook over van koper naar verkoper.


koop en verkoop van ontroerend goed is beschreven in het burgerlijk wetboek.


tot op het laatste moment kan een koper af zien van de koop en een verkoper kan afzien van verkoop.


bedenk in dezen maar eens aan het feit dat koper of verkoper een ernstig ongeluk krijgt terwijl hij op weg is naar de notaris maar daar niet aankomt, omdat deze ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht wordt.


indien een notaris al geld naar een verkoper heeft overgeboekt, dan kan de notaris in grote problemen. de koop is immers niet doorgegaan.


 


in de afgelopen 30 jaar heb ik meerdere keren een woning verkocht en gekocht en iedere notaris vertelde tijdens het passeren van de akte dat hij pas tot uitbetalen aan de verkoper overging, nadat het kadaster had bevestigd dat de transportakte in het register is ingeschreven. in het algemeen is dat nu ca 24 uur na passeren van de akte, maar kan oplopen als er een weekend en/of feestdagen tussen zitten.


uw vraag komt mij dan ook vreemd over. waarop baseert u uw vraag eigenlijk?