Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

gj
gjtm - 07-03-2024 13:39:20
Computers & Telefonie

Glasvezel

Helaas kan op basis van de huidige informatie nog niet veel info geven, het is op zich geen ramp dat je de glasvezel zelf hebt door getrokken, maar een kostenbesparing levert dat meestal niet op.

er zijn verschillende gebieden met afwijkenden aansluitvoorwaarden, sommige plekken zijn door de grote glasvezel boeren aangelegd met eigen middelen, sommige gebiedien via lokale partijen met behulp van subsidie of hogere aansluitkosten. er zijn eigen aangelegde netwerken van kpn en netwerken van 3rden waarop gelevert wordt, soms worden ze overgenomen, soms is er een huur constructie. zo kan het voorkomen dat de kern van een plaats de aansluiting volledig gratis verzorgt krijgt, terwijl de bewoners aan de overkant van de straat onder het buitengebied vallen en 2500 euro moeten betalen voor de aanleg. soms is er een verplichting om voor minimaal een jaar een abonnement af te sluiten. etc.
in de kern heeft kpn misschien wel zelf aangelegd, terwijl het buitengebied naderhand is overgenomen inclusief voorwaarden die de toen aanlegende partij heeft bepaald, hier kun je naderhand natuurlijk niet van afwijken, dan benadeel je de mensen in dit gebied die met de 1ste partij in zee zijn gegaan en wel moesten betalen.

die 2000 euro aan kosten hoeven geen eens per se voor de resterende werkzaamheden te zijn, maar is gewoon een vast bedrag wat voor elk aangesloten adres wordt gerekend, ongeacht werkzaamheden. om ze een deel van de kosten voor het hele aanleg in het buitengebied beheersbaar te houden.

je onderschat tevens de resterende werkzaamheden. het oude koper netwerk en coax netwerk is vrij simpel qua aansluiten, maar glasvezel is complexer. er moet een specialist aangestuurd worden om de glasvezel op een ftu te lassen, de verbinding moet tot de centrale worden gemeten, eventueel verkeerde lassen die toen niet verholpen konden worden of juist nu zijn ontstaan door er zelf aan te zitten moeten verholpen worden, administratie moet worden verwerkt, de aansluiting in de centrale moet aan kpn netwerk worden doorgegeven, eventueel moet de vezel zelfs nog ingeblazen worden en heb je nu enkel de mantel naar binnen gebracht.

2000 euro kan dus veel lijken, maar er komt vaak meer bij kijken dan enkel 'een kastje plaatsen'.