Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

in
infotaris - 26-04-2024 10:58:47
Geldzaken & Recht

Gelden uitboeken vóór passeren hypotheekakte

is het een notaris toegestaan om via zijn derdenrekening gelden uit te boeken naar een verkoper van onroerend goed? dit terwijl de hypotheekakte – die de koper nog moet ondertekenen – nog niet gepasseerd is?

hoi jorinda,
waarschijnlijk bedoel je met "naar een verkoper" de notaris van de verkoper waar hij op dezelfde dag een andere woning aankoopt?
het is een gebruikelijke praktijk dat jouw notaris a de koopsom "voorwaardelijk" overmaakt naar notaris b zodat het geld gebruikt kan worden voor een andere aankoop.
de voorwaardelijkheid zit hem er in dat het geld terug moet naar notaris a als die transactie (jouw transactie) niet door gaat.
er zijn modelbrieven gemaakt door de knb waarmee het risico wordt "weg gecontracteerd". in de praktijk zijn er volgens mij notaris(klerk)en die creatief omgaan met de inhoud van de modelbrieven en (volgens de knb noodzakelijke) voorwaarden weglaten uit kostenbesparing...

hiermee is jouw vraag nog niet beantwoord. volgens mij denken notarissen dat ze kunnen volstaan met de modelbrieven en dat alles dan in orde is. hiermee gaan ze voorbij aan het feit dat het vroegtijdig overboeken van gelden in strijd is met de inhoud van de koopakte. volgens mij heeft de notaris dus toestemming nodig van de koper om te kunnen voldoen aan het verzoek van de verkoper om het geld eerder uit te boeken aan een andere notaris.

vriendelijke groet,

infotaris

ps: het wetsartikel dat je zoekt is 7:26 lid 3 bw (boek 7 burgerlijk wetboek, artikel 26, derde lid)