Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-01-2006 10:15:52
Voeding & Gezondheid

Prijzen in de catering etc

deel i


ik zal je als ervaren cateringmanager uitleggen hoe cateringbedrijven werken.


-er zijn diverse vormen van catering. zo kan je denken aan buisness catering, inflight catering ( vliegtuigen en luchthavens), campus catering ( scholen, universiteiten), carewell ( ziekenhuizen, zorginstellingen) party-catering enz. al deze vormen hebben een andere doelgroep, concept en contracten.


- uit jouw verhaal opmakend hebben we het over een bedrijfsrestaurant, wat dus onder de buisness-catering valt. deze vorm van catering is de meest voorkomende en werkt op de volgende manier:


een bedrijf ( ook wel opdrachtgever genoemd) zoekt contact met een catering bedrijf en vraagt of ze een offerte wil uitbrengen om het bedrijfsrestaurant te exploiteren. de begroting word gebasseerd op het aantal verwachten bezoekers per dag, omzet per persoon, explotatiekosten en overheadkosten.


tevens word er gekeken wat de wensen van de opdrachtgever zijn en word er een sla ( service level agreement) opgesteld. hierin staat beschreven wat de taken en plichten zijn van de cateraar en opdrachtgever. zo kan de opdrachtgever aan de cateraar vragen om alleen het bedrijfsrestaurant te exploiteren en aangeven wat er elke dag aan produkten dient worden aangeboden. daarbij kunnen ook afspraken gemaakt worden voor het onderhouden en bijhouden van de "pantry"s" ( beter bekend als de hoeken met koffie- en snoepautomaten).


afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever worden er contracten afgesloten.  de vaststelling van de prijzen gebeurd op de volgende manier:


- men maakt een onderscheid in een zogeheten basispakket en luxe pakket. het basispakket bestaat veelal uit brood, boter, melk, soep, kaas, een aantal vleeswaren en fruit. hier zit geen opslagpercentage op. deze worden betaald door de opdrachtgever. wat betreft het luxe pakket word een x-percentage berekend door de cateraar en de opdrachtgever kan besluiten om een deel voor zijn rekening te nemen.


voorbeeld:


de cateraar hanteer een opslag van 50%. dat houd in dat elke euro dus 1, 50 gaat worden. maar als de opdrachtgever deze prijs te hoog vind dan kan hij besluiten om bv 20% voor zijn rekening te nemen en dat de prijzen voor de gast maar 1,30 word. de opdrachtgever of in dit geval jou werkgever "sponsert" jouw lunch.