Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

ve
verwijderd - 17-01-2006 10:16:29
Voeding & Gezondheid

Prijzen in de catering etc

deel ii


- verder is het zo dat er in het contract een aanneemsom staat. de aanneemsom word op de volgende manier berekend:


verwachte omzet bedrijfsrestaurant -/- inkoop -/- personele kosten cateraar -/- overheadkosten -/- exploitatiekosten = aanneem som.


de aanneemsom zal bijna ltijd negatief uitkomen en dat si het bedrag wat de opdrachtgever ( jouw werkgever) moet betalen aan de cateraar om het bedrijfsrestaurant voor zijn medewerkers beschikbaar te stellen.


- nu is de vraag of de opdrachtgever bereid is om dit bedrag te betalen. per slot van rekening kost het hem alleen maar geld. door het opslag percentage op produkten te verhogen daalt de aanneemsom omdat de omzet van het bedrijfsrestaurant stijgt.


dit is wat er in de meeste gevallen bij business-catering gebeurd en noemen ze een gesloten-boek systeem of contact op aanneemsom.


dan is er nog het openboeksysteem waarbij de opdrachtgever de prijzen in het bedrijfsrestaurant bepaald en alle tekorten voor de exploitatie voor zijn rekening neemt. dit komt nog zelden voor omdat de meeste bedrijven moesten bezuinigen en een bedrijfsrestaurant niet als noodzakelijk beschouwen. het is meer een gunst naar de werknemer om deze zo goedkoop mogelijk te laten lunchen. darbij si het sociale aspect van een bedrijfsrestaurant ook belangrijk, want zo kom je mensen van andere afdelingen tegen die je normaal niet zou zien ( mits je bedrijf groot genoeg is).


dan is een bedrijfsrestaurant ook nog een doorn in het ook van een werkgever. het is namelijk een wettelijke verplichting om bij 50 of meer werknemers een ruimte aan te bieden waar de werknemers een lunch of maaltijd kunnen kopen. afhankelijk van de werkgever bepaald deze hoe die voorziening vorm gegeven dient te worden.


niemand verplicht je om gebruik te maken van een bedrijfsreaturant, alhoewel er uitzonderingen zijn, zeker als de opdrachtgever meedeelt in de winst. maar als je nou eens een lunch neemt die je ook thuis zou nuttigen ( 4 sneetjes brood, kaas, vleeswaren, bekertje melk, stukje fruit) dan zal je niet snel boven 1,50 uitkomen. nu is de vraag of jij voor 1,50 je boeterhammer zelf gaat smeren en ze bv in de zomer lekker laat zweten in een trommeltje :).


natuurlijk is het zo dat de cateraar zal proberen zijn luxe artiklen het meest te verkopen, hij maakt hierop de meeste winst. maar het is nog altijd de gast die beslist wat hij koopt. ik mag aannemen dat je thuis ook niet elke middag een italiaanse bol met roomkaas en gerookte zalm neemt?


en dan is er nog commerciele catering waarvij de cateraar de opdrachtgever betaald of laat meedelen in de winst om de catering te mogen verzorgen. zo zie je dus in diverse ziekenhuizen foodshops van bv albron. albron betaald hier geld voor om de winkel te mogen exploiteren. vandaar de schrikbarend hoge prijzen die gehanteerd worden.


vergeet niet dat een werkgever ( opdrachtgever) voor een bedrijf met +/- 100 werknemer en een doorsnee cateringvoorziening per jaar tussen de 500 en 1000 euro per werknemer betaald aan de cateraar.  nu lijkt dat veel, maar een paar koffiedames in dienst kost je ook al gauw 30.000 euro per jaar. om dan nog maar niet te spreken over schoonmaakkosten, onderhoud, gas, electra, water etc om het bedrijfsrestaurant te laten draaien. en om nog maar helemaal te zwijgen over het aantal vierkante meters dat een bedrijsrestaurant beslaat, wat jaarlijks gehuurd moet worden. het zijn de duurste vierkante meters in een kantoorpand. het levert per slot van rekening niks op. het kost alleen maar geld.


hoop dat het zo een beetje duidelijk is voor je.