Rapporteren

Let op: Deze rapporteerfunctie is bedoeld om schendingen van de huisregels voor Vraag & Beantwoord te melden. De redactie beoordeelt jouw melding alleen daarop. Wil je dat jouw reactie ook op het forum leesbaar is? Log dan eerst in op de Kassa-site en plaats je bijdrage. Of start zelf even een topic met je eigen vraag erin verwoord.

Heb je een vraag voor Kassa? Stel deze dan via dit contactformulier.

Je wilt de volgende vraag rapporteren aan de redactie:

mi
miraltje - 16-04-2004 13:04:12
Huishouden & Energie

Slecht werkende zonneboiler

Een zonneboiler moet 10 jaar zijn geinstalleerd voordat je de investering terugverdient hebt. de term zonneboiler klopt niet hemaal hij doet zijn werk ook bij normal daglicht. de collector zit deze aan de kant van het huis met de meeste zonuren?.de sensoren van het systeem zijn deze ook al een keer gecallibreerd? er zijn n.l twee 1 in de boiler en 1 in de collector. is de collector goed aangesloten? . hoeveel hoogte verschil zit er tussen de boiler en het hoogste punt van de collector? omdat de pomp al 2x kapot gegaan is. over het algemeen geld hier een hoogte verschil van maximaal 4 tot 6 m voor ivm de constructie van het collectorvat waar het water tijdens vorst of niet gebruik word opgeslagen. het systeem is namelijk drukloos.
is het collectorvat voldoende gevuld met water ? is te controleren omdat er een niveaukraantje op zit. wat voor type zonneboiler heeft u 1 waarbij een dubbele wiselaar in het vat zit 1 voor de cv ketel en 1 voor de collector (indirect gestookte zonne boiler vaak is dit een vertikale boiler en deze uitvoering heeft een hoger rendement.
of een zonneboiler met naverwarming door de boiler van de cv ketel, dit is vaak een horizontale boiler zeg maar een boiler op z'n kant. wanneer u een zonneboiler heeft van atag of luigies kan er een controle/ uitleesscherm op aangesloten worden. hierop kunt u dan zien/controleren of de boiler goed funtioneerd. een zonneboiler kan bij een warme zomerdag een water temperatuur bereiken van 85'> bij zo'n temperatuur word hij overgens uit geschakeld. op nomale dag zal de temperatuur snel richting 40 a 50 graden gaan.
het water word echter altijd door de cvketel op minimaal 60 graden gebracht tervoorkoming van legionella.